Ewy Pahlm

  Ewy tillsammans med sin ateljekamera. Kortet är taget av Ewys dotter Malin Pahlm.

Ewy Pahlm, den femte och senaste av de yrkesverksamma fotograferna i Enånger, föddes 24 december 1926 i Enånger och tillhör den skara fotografer som inte lagt kameran på hyllan bara för att de fyllt 65 år. Med ålderns rätt tyckte hon dock att vid 71 var det dags och hennes nästan sex decennier långa värv slöts med en omfattande fotoutställning på Hälsinglands museum 2000. Hon hade då varit verksam som fotograf i 58 år i de mest skiftande miljöer.

Ewy har inte minst satt sitt namn i fotohistorien genom sina ateljébilder men även med de bilder som tagits i hembygden har i dag fått stor betydelse. Med kameran som verktyg kan hennes bilder i dag berätta om miljöer och personer som är borta sedan många år.


En mycket stor och uppskattad del i hennes arbete var fotografering vid konfirmationer, bröllop och inte minst skolkortsfotografering runt om i Hälsingland.
Hon var under många år också på Dagens Nyheter innan hon återvände till Hudiksvall där hennes karriär en gång börjat som elev på Undéns fotoateljé. Hon var 13 år när hon sökte och fick det jobbet.

Som Yrkesfotograf i Enånger var Evy verksam mellan ca år 1972 och 1997 med fotoateljé i Hemmet i Änga, under tiden ca 1955 till 1972 drevs verksamheten huvudsakligen i Iggesund. Ewy Pahlm finns representerad i Sockenbilder med ett stort antal bilder hos såväl Enånger som Njutånger.


Tillbaka...
Alla bildrättigheter tillhör Enångers Hembygdsförening om inte annat anges. Ansvarig utgivare Hans Ekbrink.Antal besökare sedan 11 januari 2011: 378                                                                         Till våra supportsidor